Tämäpä taitaakin olla jo viimeisiä VKS:n puheenjohtajana valmistelemiani kannanottoja. Kyseessä on siis Vihreä Keski-Suomi ry:n syyskokouksen kannanotto.

Keski-Suomen Vihreät vaatii lisää avoimuutta politiikkaan

Politiikan avoimuus on hyvin tärkeä ja monisyinen asia. Vielä nykyäänkään ei ole itsestään selvää, että valmisteilla olevista asioista puhutaan avoimesti. Usein itse päätöksentekoprosessi on avoin, mutta suuri osa sen taustatiedoista on salaisia. Tällaisessa tilanteessa kuntalaisten on vaikea ymmärtää tehtyjä päätöksiä. On erittäin tärkeää, että myös asioiden taustatiedoista puhutaan mahdollisimman avoimesti.

Näin internetin aikakaudella avoimuus on tehty helpoksi. Internetissä tiedot ovat suuren joukon saatavilla ja edelleen eteenpäin jaettavissa. Toisaalta, samasta syystä on oltava erityisen tarkkana, että sinne ei lipsahda yksilön oikeutta loukkaavia asioita. Olisi hienoa, jos kunnat ja kaupungit pystyisivät hyödyntämään internetin tarjoamia mahdollisuuksia asukkaiden kuulemiseen ja avoimen keskustelun lisäämiseen.

Erityisesti yhteisen hyvän ja yhteisten rahojen käytössä avoimuus ja läpinäkyvyys ovat äärimmäisen oleellisia. Veronmaksajien on pystyttävä seuraamaan, minne verorahat päätyvät. Kukaan ei varmasti halua, että veroina kerätyt varat päätyvät vääriin taskuihin. Ihmisillä on oltava mahdollisuus osallistua päätöksentekoon sen valmistelu-, suunnittelu-, päätös- ja toimeenpanovaiheessa. Vihreiden tavoitteena on mahdollisimman laaja osallistuminen.

Vaalirahoituksen uudistukseen kohdistuu suuria toiveita ja tuleva uudistus on iso askel kohti avoimempaa politiikkaa. On erittäin suotavaa, että äänestäjät pystyvät jatkossa arvoimaan ehdokkaita myös näiden saamien tukien perusteella. Äänestäjille on tarjottava tieto siitä, kenen rahoilla ehdokkaat pyrkivät luottamuspaikoille ja ennen kaikkea, kenen etua he siellä ajavat. Vihreiden vaalirahoitus on jo julkista ja luettavissa nettisivuiltamme. Ehdokkaalla itsellään on kuitenkin edelleen moraalinen vastuu siitä, mistä kaikkialta hän ottaa tukea vastaan. Vihreät vaatii kaikkea vaalirahoitusta julkiseksi.

Vihreä Keski-Suomi ry, Minna Kilpala, puheenjohtaja