Jälleen on noussut keskustelua siitä, että suomalaiset isät käyttävät kovin pienen osan siitä vapaastaan, joka heillä olisi mahdollisuus käyttää. Mielestäni eräs syy siihen on hyvin yksinkertainen. Monet äidit mielellään imettävät lastaan suositusten mukaan ja se tarkoittaa kuuden kuukauden täysimetystä. Sinä aikana on kovin hankalaa käydä töissä.

Eikä se imetys heti siiten lopu, vaan monet jatkavat sitä vielä useamman kuukauden ajan. Yleensä sen aikana vanhempainvapaa ehtiikin jo loppua ja siinä sitä sitten ollaan. Nyt isäkin voisi jo jäädä kotiin, mutta vapaat on loppu. Jäljellä on enää hoitovapaa, jonka käyttöön harvan lapsiperheen taloudellinen tilanne riittää. Ainakin meillä hoitovapaan käyttö edellytti omia säästöjä ja säästöjen loputtua on palattava töihin.

Hyvä ratkaisu tähän olisi Islannin malli: 5 + 5 + 5 kuukautta vanhempainvapaata, yksi jakso äidille, yksi isälle ja yhden voisi päättää vapaasti. Samalla voitaisiin tasoittaa kulujen kohdistusta niin, että sekä mies- että naisvaltaisille aloille kohdistuisi yhtä paljon.

Loppuun vielä sellainen tarkennus, että vaikka puhun tässä isästä ja äidistä, tarkoitan ylipäätään lapsen huoltajia olivat he sitten vaikkapa kaksi äitiä tai isää.